Beszoktatás

Amit a beszoktatásról tudni érdemes2014-01-23-484

A beszoktatás, a gyermek életkori sajátosságából adódóan elhúzódó, többlépcsős folyamat. Többfajta módszer létezik, mi a hozzátartozóval való fokozatos beszoktatás módszerét alkalmazzuk.
Hozzátartozót írtam, mert a kisbabával nem törvényszerű, hogy az anya jöjjön, lehet az nagyszülő, nagynéni, apuka, mindenképpen olyan személy, akivel a gyermek érzelmileg biztonságban érzi magát.
Ez a módszer jó a babának, jó az intézménynek, jó az anyának. Lehetősége van személyesen megismerni a nevelőt, elmondani a kicsije igényeit, megkönnyíti a beilleszkedést és későbbi ellátást.

A beszoktatás menete

A beszoktatás pontos ideje a gyermekek eltérő reagálása miatt meghatározhatatlan, de általában két hétre tehető. Az első napokban a gyermek a hozzátartozóval együtt van nálunk. A napok előrehaladásával, egyrészt egyre hosszabb időt töltenek nálunk a gyerekek, másrészt fokozatosan egyre inkább a szülő nélkül. Az első hét végére a szülő, reggel behozza a babát, 11.30 körül pedig érte jön. A második héten már nálunk ebédelnek a kicsik és megpróbálkozunk az alvással is. a szülőket arra kérjük, hogy ebben az időszakban feltétlenül érjenek oda mire a gyermek felébred, mert az idegen környezetben való ébredés után nagyon fontos kapaszkodó az édesanya ill. hozzátartozó jelenléte.

A második hét végére általában kialakul az új napirend, melyben állandósul a naponta nálunk töltött idő nagysága.2014-01-20-425

Nehézségek

A beszoktatás szinte sosem teljesen zökkenőmentes, mind a gyermeknek, mind pedig a szülőnek meg kell tanulnia megbirkózni ezzel az új szituációval. Ez óhatatlan nehézségekhez vezet, melyek közül a leggyakoribb, hogy a kisgyermek nehezen viseli el az édesanyjától való elszakadást. Az anya távozásakor felsír, dacos vagy haragos lesz. Ez szívbemarkoló az anya számára, de sokszor a gyermek néhány perccel az anya távozása után, már szabadon játszik a többiekkel, mintha a sírást édesanyjának szánná büntetésül. Sokszor az anya számára sokkal megerőltetőbb a beszoktatás, mint a gyermek számára, mert nagyon nehéz elengedni a gyereket. A beszoktatás ideje és fájdalmassága jelentősen függ a szülők hozzáállásától. A legfontosabb az, hogy a gyermek tudja, anya, apa jön érte, nem megy el örökre, ezt kell mind a nevelőknek, mind a hozzátartozóknak százszor elmondani számukra. Amikor a kicsik ettől már nem félnek, a beszoktatás befejeződik.

Itt vagyunk:

Click to open a larger map

1139 Budapest, Petneházy u. 14. – Tel.: 06-20/533 7567; 06-1/794-54-19 – e-mail: info@jopontalapitvany.hu Adószámunk: 18216475-1-42