Sóterápia a Jó Pont Családi Napköziben

Tegnap 2014.09.17-én elkészült a sófalunk. A tavalyi év megfázásos betegségei miatt, úgy döntöttünk a hozzánk járó gyerekek egészségének a megőrzése érdekében sóterápiás helységet alakítunk ki. A bölcsődei-óvodai ellátásban nálunk lévő gyerekek forgó színpad jelleggel, napi több órát töltenek ebben a helységben, miközben énekelnek, beszéd- vagy mozgásfejlesztésen vesznek, játékos nyelvi foglalkozáson vesznek részt. Nyitvatartási időn kívül, illetve baba-mama vagy óvodások részére tartott foglalkozásainkat is ebben a helységben tartva, külsősöknek is lesz lehetőségük sóterápiában részesülni.

2014-09-19-1635 2014-09-19-1636

A nálunk alkalmazott terápia leírása:

A Best Life Pro sóterápia

A Best Life Pro sószoba kialakítása során természetes parajdi kősót használunk. A parajdi kősót, már a római korban is bányászták. Az idők során megfigyelték, hogy a bányában dolgozó emberek jobb fizikai és egészségi állapotban vannak a társadalom többi tagjához képest. Ezt a megfigyelést kezdték el tudatosan alkalmazni, s 1960 óta a parajdi sóbányát már terápiás célra is alkalmazzák.
A parajdi kősóra jellemző, hogy a nátrium-kloridon kívül nagyon sok értékes ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, melyek jelenléte okozza a sótömbök szürkés színét. A parajdi sótömbök másik nagyon fontos tulajdonsága, hogy a felületük porózus, így nagy aktív felülettel rendelkeznek. A sótömbök felületéről a sórészecskék könnyen a légtérbe illetve onnan a légutakba jutnak. Ezt a folyamatot segíti elő a sófalba épített ventilációs rendszer mely óránként 100 m3 levegőt áramoltat át a sótömbök felületén. Ezen típusú sószoba kialakításával az ún. száraz sóterápiát valósítjuk meg. A sószobában a gyerekek aktív időtöltés közben (ének, torna) élvezhetik a sóterápia pozitív hatásait, s vidáman játszadozhatnak a parajdi sóörleménnyel feltöltött „somokozóban” is.
A sórészecskék a légtérbe jutva kifejtik fertőtlenítő hatásukat, elpusztítják a vírusokat, baktériumokat, gombákat, valamint a szervezet védekező öngyógyító funkcióit stimulálják. A sós levegő belégzésével tisztulnak a légutak, így a szervezetből eltűnnek a fertőző gócok. A sóterápia alkalmazásával növelhető a szervezet általános fizikai és biokémiai állapota, melynek hatására javul a perifériás keringés, erősödik az immunrendszer. A sószoba klímája serkenti a légzőszervek aktivitását és a hörgők öntisztulását, mely által csökken a nyálkahártya gyulladása.

A sóterápia az alábbi légúti problémák esetén ajánlott:

 légúti megbetegedések
 légúti allergiák (pollen, toll, pihe, stb.)
 szénanátha
 asztma
 nátha
 légzéselégtelenség
 tüdőtágulás
 füll-orr-gége fertőzések
 hörghurutgyulladás
 arcüreggyulladás
 dohányzás okozta irritációk
 horkolás
 szívritmuszavar
 vérnyomás szabályozás
 alvászavar
Mellékhatások és ellenjavallatok:
A haloterápiának kevés, ritkán tapasztalható mellékhatása van. Egyes betegek a kúra elején torokkaparást, fokozott köhögést tapasztalhatnak, ez azonban természetes, a légutak tisztulási folyamatának része, amely során a só által feloldott, hosszú idő alatt lerakódott szennyeződések távoznak a tüdő legmélyebb régióiból is. Ezek a mellékhatások a lerakódott szennyeződések és kórokozók távozásával elmúlnak. Előfordulhat a bőr viszketése, illetve szemérzékenység, ilyenkor a kúrák
gyakoriságát csökkenteni kell.
Az alábbi esetekben a terápia nem javasolt:
 Tuberkolózis
 Lázas állapot
 Heveny gyulladásos megbetegedések
 Fertőző betegségek
 Magas vérnyomás II-III stádiuma
 Súlyos szívelégtelenség
A mellékhatások és ellenjavallatok tekintetében kérje ki háziorvosa véleményét!
A terápia eredménye:
 Csökken a felső légúti megbetegedésekből eredő hiányzások száma
 asztmásoknál csökken a krízisek száma és intenzitása, megszűnik a gyulladás, elérhető a teljes értékű légzésfunkció, a tüdő véroxigén ellátásának intenzitása
 allergiásoknál normalizálódik az egyébként tüneteket kiváltó Hisztamin- és IgE -szint
 elérhető a teljes érétkű élet, sportolás
 fokozott teherbíró képesség
 helyreállítható a szervezet immunrendszere
 ajánlható , arcüreggyulladás , orrmellékgyulladás , hörghurut , fülgyulladás , hangszálgyulladáskezelésére, illetve dohányosoknak.
 könnyíti az oxigén-csere folyamatokat és reakciókat, amelyekben a koleszterin is jelen van, ennek végleges oxidációjához vezet, illetve a metabolikus folyamatok során távozik
 a hörgők belső, reflektórikus apparátusára gyakorolt hatása révén, a szív- és érrendszer vazotón reakcióira és funkcióira kifejtett pozitív hatás tapasztalható: javul a véredények tónusa, normalizálódik a szövetek tápláló folyamata, az adoptációs-védekező és kompenzatórikus mechanizmusok teljes érétkűvé vállnak.

Sószoba alkalmazása:
A sószobát heti minimum 1-3 alkalommal, alkalmanként 30-45 percre ajánlott használni.
A sószoba ideális hőmérséklete 20-23 C°. A sószobában szellőztetni, csak rövid ideig, a gyors oxigéncsere időtartamáig ajánlott. A sógenerátor használata: ld. mellékelt útmutató.
A sószoba karbantartása:
A száraz sóterápia előnye, hogy folyamatos karbantartást nem igényel.
A sófalakat tartó fa anyagra kirakódott sóport száraz, vagy enyhén nedves törlővel tisztítsuk. Amennyiben erősebb szennyeződés található a fán, akkor egy finom szemcsés csiszólópapírral dörzsöljük meg a felületet. A fa felületen semmilyen esetben se használjunk vegyszeres tisztítószereket! A faanyag öregedése, színváltozása természetes folyamat.
A helyiség takarítása, felmosása után, a padlót töröljük szárazra, mert a só megköti a nedvességet, ezért azok átnedvesedhetnek.
A helyiséget ne tartsuk nagy páratartalom alatt ( pl. Téli hónapokban is fűtsük a helyiséget. Hideg helyiségben az emberek által kilélegzett meleg levegő miatt magas páratartalom keletkezik.), mert a sótömbök a nedvességet megkötik, és a nedvesség a helyiségben kicsapódik, a sótömbök átnedvesednek.
A negatív ionok gyógyító hatása
A sóterápia másik kiemelten fontos szerepe a negatív ionok gyógyító hatásában rejlik.
A negatív töltésű ionok egészségesek, erősítik immunrendszerünket, teljesítő-képességünket, jó hatással vannak az idegrendszerre, lelki egyensúlyra.
Hatásmechanizmusa:
Mint a világon minden általunk ismert anyag – így a só is – atomokból áll. Minden atomnak egy atommagja és egy vagy több elektronja van, amelyek a mag körül rendeződnek és az atomburkot alkotják. Ionnak nevezünk minden atomot vagy molekulát, amelynek túl sok vagy túl kevés elektronja van. Ha egy ionnak túl kevés elektronja van, továbbiakat vonz magához, hogy a hiányt egészen egyszerűen kiegyenlítse.
Ezt pozitív töltésű ionnak nevezzük. Ha egy ionnak túl sok elektronja van, akkor túl akar adni rajtuk, ezt negatív töltésű ionnak nevezzük.Egy normál lélegzetben körülbelül egyforma mennyiségű pozitív és negatív töltésű ion található. A belélegzett negatív ionok kedvezően hatnak egészségünkre, a pozitív ionok ellenben károsak. A negatív töltésű ionok legnagyobb koncentrációját a tengernél, a magas hegységekben és az erdőkben, továbbá vízeséseknél és folyómedreknél találjuk.
Azonban a legtöbb helyen légzésünk már nemcsak, hogy nincs egyensúlyban, hanem túl van terhelve káros pozitív töltésű ionokkal, amelyeket az elektromos eszközök idéznek elő, mint például a számítógép és televízió (elektroszmog) vagy akár a dohányzás. Mivel manapság átlagosan időnk 80 %-át zárt helyiségben töltjük, annak klímája természetesen mérvadó egészségünkre nézve. Azonban a városban és az irodáinkban, illetve a munkahelyeinken általában nem elég a negatív töltésű ionok száma, mivel sokat megsemmisít a klímaberendezés, az autók kipufogógáza és a gyárak szennygáza.
Az ember naponta átlagosan 90.000 liter levegőt lélegez be. Az orrunkban és légcsövünkben lévő nyálkahártya sótartalmú váladékanyagot tartalmaz, amely – mint ahogy időközben már kiderült – a lélegzetben található pozitív ionok egy részét negatív ionokká tudja átalakítani.
Színterápia
A Best Life Pro sószoba színterápiás egységekkel és megvilágított himalájai sótéglákkal van felszerelve.
Mindannyian tapasztaljuk, hogy a különböző színek különféle hangulatokat váltanak ki belőlünk. A színterápiában a színek gyógyító, stimuláló hatásait használjuk ki. A színek gyógyító és közérzetjavító hatása megsokszorozódik a színterápia használatával. Pótolja az elveszett energiát, javítja a memóriát és az ellenállóképességet, oldja a stresszt, enyhíti az emésztési panaszokat, élénkít, frissít, fiatalít. A színterápia harmóniát teremt lelkünkben, és nyugalmat hozhat számunkra.

Itt vagyunk:

Click to open a larger map

1139 Budapest, Petneházy u. 14. – Tel.: 06-20/533 7567; 06-1/794-54-19 – e-mail: info@jopontalapitvany.hu Adószámunk: 18216475-1-42